Online presentatie
Presenteren

Wat zijn dingen waar je rekening mee moet houden als je een online presentatie gaat geven?

Veel mensen vinden het eng om presentaties te houden en hebben er een enorme hekel aan. Vooral bij studenten loopt de spanning hoog op. En dat is ook niet zo vreemd, want als je nog weinig ervaring hebt met spreken in het openbaar is de kans groot dat je het vervelend vindt. Je moet namelijk een verhaal zonder hakkelen vertellen terwijl meer dan twintig paar ogen je aanstaren. Een voordeel van presenteren online is dat je de ogen minder op je gericht voelt. Wil je meer weten over presenteren online? Lees dan de blog of Zie verschillende presentatietrainingen.

Ga altijd uit van een goede afloop

Zie verschillende presentatietrainingen als je wilt leren presenteren, maar het is ook belangrijk om vertrouwen in jezelf te hebben. Goede presentaties komen meestal tot stand door het zelfvertrouwen van de spreker en niet zozeer het verhaal dat hij vertelt. Bij Presenteren online komt van alles kijken, en bij de techniek kan wel eens wat misgaan, zoals het internet die uitvalt. Het is dan belangrijk om het zelfvertrouwen te hebben dat je je presentatie goed afrondt. Op deze manier blijf je je zenuwen ook de baas.

Presenteren
Online presentatie geven.

Blijf je spanning de baas

Een ander belangrijk aspect op het gebied van presenteren is dat je je spanning onder controle moet houden. Het is normaal om een beetje gespannen te zijn, je kunt er zelfs beter door presteren omdat je scherper bent. Maar als je te gespannen bent, dan kun je dichtklappen en je zelfvertrouwen verliezen. Je wilt er natuurlijk niet aan onderdoor gaan. Het is daarom goed om in je achterhoofd te houden dat iedereen het eng vindt om in het openbaar te spreken. Mocht de spanning voor de presentatie extreem groot zijn, dan kun je een paar ademhalingsoefeningen doen om jezelf te kalmeren.

Meer weten over online presenteren? Zie verschillende presentatietrainingen voor extra tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *